Wie zorgt voor onze zorgverleners?

Wie zorgt voor onze zorgverleners?Wie zorgt voor onze zorgverleners?

(zie ook https://radio1.be/wie-zorgt-voor-onze-zorgverleners-applaudisseren-bijzonder-mooi-maar-we-moeten-hen-ook-mentaal)

In deze tijden wordt er verwezen naar onze zorgverleners met termen als 'onze helden'. Dagelijks geeft men onze helden applaus, witte lakens worden uit het raam gehangen als teken van steun en op sociale media gaan berichten met bedankingen voor onze helden 'viraal'.

Maar wie zorgt er voor onze zorgverleners?

De coronacrisis kan een impact hebben op de psyche, niet het minst bij degenen die deze dagen in de 'frontlinie' staan. Een goede psychologische bijstand voor zorgverleners is daarom een absolute prioriteit.

Voor een ondersteunend gesprek kan je terecht bij de dienst preventie en bescherming van je werkgever. De preventieadviseur psychosociale aspecten of een vertrouwenspersoon biedt je een luisterend oor. Je vindt de nodige gegevens via SEED-Connect of je vraagt meer info aan je verantwoordelijke personeelsbeleid.

Er is ook een consultatie bij je bedrijfsarts/arbeidsgeneesheer mogelijk. Hij zal je, na een klinische inschatting, doorverwijzen naar gepaste psychologische begeleiding. Je verantwoordelijke personeelsbeleid kan je de gegevens van de bedrijfsarts/arbeidsgeneesheer bezorgen of je zoekt ze zelf even op via SEED-Connect.

Alternatieven

  • Neem ook een kijkje op https://www.dezorgsamen.be/, op dit platform vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen. Op die manier kunnen we samen verder zorgen.
  • Anonieme chatfunctie voor zorgverleners: Ghent University en Bothrs ontwikkelden Pillar, een website met anonieme chatfunctie voor zorgverleners. Vanuit de faculteit Psychologische en Pedagogische wetenschappen hebben docenten (Ernst Koster en Barbara De Clercq) en studenten optie klinische psychologie de handen ineen geslagen om een laagdrempelige anonieme chat vorm te geven. Pillar is bedoeld om naast de reeds bestaande initiatieven een zeer laagdrempelig alternatief te vormen. De website is te vinden op https://pillar.chat.
  • Vereniging voor Stress en Burn out coaches, Gratis coachingsgesprek (meer info), Via Web:https://www.verenigingerkendestressburnoutcoaches.be/erkende-coaches/
  • Coaching for heroes (24/24 - 7/7), Non-profitorganisatie die ondersteuning biedt aan COVID-19 zorgverleners (gratis voor zorgverleners), Via web: https://coachingforheroes.be/
  • Worldwide Empathy for medics (WEM), Een gratis steunlijn die medisch personeel verbindt met een empathische luisteraar, Via Web:www.wem.icu
  • Arts in Nood, Psychische hulp aan artsen (in opleiding) via vereniging van 6 organisaties die artsen ondersteunen (meer info), 0800 23 460
  • Better minds coaching, Gratis luisterend oor voor zorgverleners, Via Web:https://bettermindscoaching.com/luisterend-oor-voor-helden/
  • ITZU, Online luisterend oor – gratis, contact via zorg@itzu.eu en men neemt spoedig contact op om een coaching in te plannen (meer info)
  • CESI, externe dienst voor preventie op het werk - gratis aanbod voor zorgverleners, 7d/7d , telefonisch contact via 02 761 17 74 (meer info)